Skip to main content Skip to footer

Wie koopt mijn onderneming?

Bij het verkopen van uw onderneming is het belangrijk om meerdere geïnteresseerde en geschikte kopers te zoeken. Dit versterkt uw onderhandelingspositie en voorkomt dat u afhankelijk bent of wordt van één partij. Maar wie zijn uw potentiële kopers en wat zijn hun specifieke drijfveren om uw bedrijf over te willen nemen? Wij zetten vier type kopers en twee type transacties voor u op een rij.

Concurrenten

Concurrenten zijn veel voorkomende kopers. Een overname door een concurrent noemen we ook wel horizontale integratie. Motieven van concurrenten kunnen zijn: het creëren van schaalvoordelen, verbreden/versterken van de dienstverlening of het verkrijgen van een groter marktaandeel door het verminderen van concurrentie. Overnames zijn daarnaast ook een effectieve manier om waardevolle klanten en of een bepaalde merknaam/reputatie in huis te halen. Idealiter resulteert de overname van een concurrent in synergievoordelen en in enkele gevallen in het betreden van nieuwe markten. Concurrenten kennen de markt en de partijen die daarbinnen opereren meestal goed, en zijn daardoor goed in staat om de waarde van uw onderneming in te schatten. Vaak spreken de koper en u ‘dezelfde taal’. Dit kan bevorderlijk zijn voor de onderhandelingen.

Leveranciers en klanten

Overname door een leverancier of klant is een vorm van verticale integratie. Een onderneming die op een hoger of lager niveau in de waardeketen zit, neemt de onderneming in dat geval over. Een belangrijke rationale achter zo’n overname is het realiseren van efficiëntievoordelen door het integreren van de waardeketen. Dit type koper kijkt voornamelijk of de bedrijfsprocessen goed op elkaar aansluiten en of middels een overname de controle over kritische bedrijfsprocessen kan worden verbeterd.

Investeringsmaatschappijen

Investeringsmaatschappijen noemen we ook wel financiële kopers. Investeerders nemen vaak een minder- of meerderheidsaandeel in een onderneming om een zo hoog mogelijke rendement (return on investment) te halen door de onderneming in de toekomst te verkopen voor een hogere prijs. Investeringsmaatschappijen zijn vooral geïnteresseerd in een sterk managementteam, de groeipotentie/ambitie van een onderneming en jaarlijkse terugkomende (recurring) omzet. Verdere investeringscriteria verschillen per investeerder, maar over het algemeen kijken investeerders naar een bepaald EBITDA-niveau, type industrie en groeipotentie. Een private equity partij behoort tot deze categorie kopers.

Buitenlandse partijen

Bij ongeveer 55 procent van de transacties van Nederlandse ondernemingen is een buitenlandse koper betrokken (Grant Thornton over overnames 2021). Acquisities zijn voor buitenlandse partijen een efficiënte manier om een nationale markt te  betreden, omdat ze zo in één keer een marktpositie, klantenportefeuille en lokaal team overnemen. Deze partijen zoeken vooral naar bedrijven met een goede nationale reputatie, om op die manier in internationaal verband verder te groeien en een sterke marktpositie te verkrijgen. Voor zover de meest voorkomende type kopers. Hieronder zullen wij twee veelvoorkomende type transacties toelichten.

Management-buy-out

Een management-buy-out is een overname waarbij het zittend management de aandelen van een onderneming overneemt. Bijvoorbeeld bij familiebedrijven, wanneer er geen opvolging is vanuit de familie en het huidige management over de ambitie en de capaciteiten beschikt om de onderneming over te nemen. Dit type transactie verandert weinig aan de dagelijkse gang van zaken van uw onderneming en omdat u bekend met de kunde en capaciteiten van de nieuwe eigenaar, bent u ervan verzekerd dat u het bedrijf in goede handen achterlaat.

Management-buy-in

Bij een management-buy-in (MBI) nemen één of meerdere externe managers de aandelen over van de huidige eigenaar. De overname wordt meestal gefinancierd door derden als familie, banken of investeerders. MBI-overnames zijn ingewikkelde processen, omdat er sprake kan zijn van verschillende dealbreakers. De match tussen de nieuwe manager/eigenaar en de onderneming en andersom, uitgebreide prijsonderhandeling en de manier van financiering.

Wilt u meer weten over de verschillende type kopers op de overnamemarkt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

About the author

Wouter Wolzak

Wouter is één van de oprichters van Crown Deal Partners. Hij begeleidt bedrijven bij fusies en overnames. 

Deze website maakt gebruik van cookies

Om jou een prettige ervaring te bieden op onze website maken wij gebruik van enkele cookies.