Vooruitzichten fusies en overnames in de TIC-markt
Test-, inspectie- en certificeringsbedrijven (TIC) zijn gewild onder kopers vanwege de gunstige groeiverwachtingen en stabiele inkomstenstromen. Binnen Grant Thornton zijn wij de afgelopen periode betrokken geweest bij meerdere transacties in de TIC-markt. Stabiele inkomsten in combinatie met sterke groeiperspectieven maken dat een aantal kopers op dit gebied zeer actief is in de overnamemarkt.
Waarom is de TIC markt interessant?
De nadruk op veiligheid en betrouwbaarheid noemt toe. De TIC-markt is een groeiende markt door de toenemende hoeveelheid regelgeving en eisen op het gebied van certificering, testen en inspecties in verschillende marktsegmenten. Met name in de bouw, voeding en zorg is er strenge regelgeving. Hierdoor wordt de vraag naar testen, inspecties en certificeringen gestimuleerd. Een belangrijk voorbeeld hiervan is de invoering van de nieuwe Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb), welke per 1 januari 2023 in werking is getreden. Naar verwachting groeit de TIC-sector met 4,5% per jaar en staat digitalisering en consolidatie centraal in deze markt.
De TIC-markt is momenteel erg versnipperd door de vele sub sectoren. Dit creëert een kans voor grotere partijen om door middel van overnames hun posities te versterken.
Wie zijn de belangrijkste kopers?
Nationaal zien we dat bedrijven als KIWA, Normec en Sansidor het meest actief zijn met overnames. SOCOTEC is met drie overnames in één jaar ook druk bezig met het consolideren van haar positie binnen de Nederlandse TIC markt. Verder heeft DNV recentelijk twee overnames gerealiseerd in Nederland om haar positie te versterken op het gebied van managementsysteemcertificatie en bijbehorende trainingen. Internationaal blijven TIC-giganten zoals DEKRA, Eurofins, Bureau Veritas, SGS en Intertek erg actief met overnames in binnen- en buitenland.
Naast deze strategische acquisities, blijkt dat de TIC markt ook erg populair is bij Private Equity investeerders. De bovengenoemde partijen worden ondersteund door Private Equity partijen die de aantrekkelijke rendementen en vooruitzichten van deze sector erg kunnen waarderen.
Wat zoeken de kopers?
- Commerciële synergiën: Door het diversifiëren van hun dienstverlening kunnen kopers kennis en expertise op specifieke vlakken binnen halen. Op deze manier kunnen zij een bepaalde sub-sector betreden, nieuwe diensten aanbieden bij bestaande klanten of uitbreiden naar nieuwe geografische markten.
- Kosten synergiën: De TIC-markt is versnipperd door het bestaan van vele sub-sectoren die een eigen wet- en regelgeving hebben en verschillende accreditaties vragen van TIC-bedrijven. Door het toepassen van schaalvergroting hoeven bepaalde kosten, zoals overheadkosten, slechts één keer gemaakt te worden.
- Multiple arbitrage: Eén van de manieren waarop investeerders geld verdienen is door kleine bedrijven te kopen tegen een lagere waardering (multiple), om vervolgens het geheel gefuseerd door te verkopen tegen een hogere waardering. Door de versnippering in de markt liggen hier vele kansen voor multiple arbitrage.
- Personeel: Het vinden van goed én gekwalificeerd personeel is een uitdaging voor TIC bedrijven. Het realiseren van overnames kan een goede strategie zijn om het personeelsbestand te versterken.
- Digitalisering: Implementatie van nieuwe technologieën en software zorgt ervoor dat bedrijven hun processen kunnen optimaliseren. Zo kan bijvoorbeeld het verwerken van testuitslagen efficiënter worden vormgegeven en leiden tot een verbeterde schaalbaarheid.
Wat zijn opvallende transacties in de TIC markt?
KIWA is vorig jaar overgenomen door SHV. SHV had al indirect een belang in KIWA middels haar eigen investeringsmaatschappij NPM Capital en wordt nu direct de aandeelhouder met een belang van 90%. De overige 10% is in handen van het management. Met deze structuur kan KIWA zich verder ontwikkelen in de volgende groeifase met de ondersteuning van SHV.
Afgelopen september heeft SOCOTEC de Nederlandse CAG Group overgenomen. CAG Group is een Nederlands TIC bedrijf dat zich specialiseert in waterkwaliteit in gebouwen. Door de strenge regelgeving omtrent water in Nederland weet SOCOTEC de hoge toetredingsdrempels van deze markt te vermijden en verder voordelen van schaalvergroting te behalen met deze overname.
Grant Thornton heeft vorig jaar DARE!! Services begeleid in het verkoopproces aan KIWA. DARE houdt zich bezig met productveiligheid, kalibraties en het certificeren van medische apparatuur. Door deze overname vergroot KIWA het marktaandeel in EMC en veiligheidstesten. Ook wordt het portfolio aangevuld met specifieke technologische expertise en kan KIWA daardoor haar activiteiten uitbreiden op het gebied van Automotive en Medical.
Wat wordt er betaald voor TIC bedrijven?
De multiples die we zien bij TIC bedrijven variëren sterk. Bij internationale transacties zien we dat EBITDA en omzet multiples hoger liggen dan bij Nederlandse deals. Daarnaast spelen het marktsegment zelf en de omvang van de onderneming een belangrijke rol. Wij zien EBITDA multiples tussen de 6x en 10x EBITDA, afhankelijk van bovengenoemde factoren.
Naar verwachting zal het aantal overnames in de TIC markt komende jaren groot blijven door bovenstaande drijfveren om de markt te consolideren en de interesse vanuit zowel strategen als investeerders.