Case study - De verkoop van Elektro Groeneweg aan 31Capital
“We hadden afgesproken elke dag te gaan lachen”
Dit verhaal eindigt in zekere zin waar het ook begon: op een boot op de Nieuwkoopse plassen. In 2014 ontmoetten Bart Bouwmeester (57) en Ben van der Laan (63) elkaar op een feestje. Zij kenden elkaar van een eerdere langdurige samenwerking binnen Imtech, waar Bart zich later had gericht op de utiliteitsmarkt en Ben op ICT. Het idee ontstond om samen iets te beginnen. Dat leidde tot een samenwerking in Elektro Groeneweg, een elektrotechnisch installatiebedrijf, dat zich onder andere richt op (semi-), overheden, scholen en andere communities met vastgoed. Tien jaar later in 2024 verkochten zij Elektro Groeneweg aan 31 Capital. Evert Everaarts van Crown Deal Partners, die de deal begeleidde, vroeg naar hun ervaringen bij het verkopen van hun bedrijf aan boord van dezelfde sloep als waar hun ideeën tien jaar geleden ontstonden. Het proces verliep zeker niet langs een rechte lijn maar heeft uiteindelijk tot een mooie deal geleid met tevreden verkopers en kopers.
Vertel eens over het begin.
Elektro Groeneweg hebben we in 2015 overgenomen en vanaf 2017 kwamen we in een versnelling. We hadden een duidelijk idee over een buy & build strategy voor het bedrijf en over de geografische groeimarkten, maar heel veel meer dan dat wisten we bij aanvang nog niet.
Het plan was om een paar bedrijven over te nemen die minder goed presteerden of bijna failliet waren. We zagen echter steeds maar partijen die geen goed beeld van zichzelf hadden. Dat leidde tot overschatte waarderingen. Het is zodoende uiteindelijk bij één bedrijf gebleven. Maar we moeten toch iets goeds hebben gedaan, want bij de exit hadden we de omzet grofweg verdubbeld.
Het is wel vaker gezegd en toch is het waar: als je niet kunt delen, dan kan je ook niet vermenigvuldigen.
Jullie aanvankelijke buy and build strategie is uiteindelijk autonome groei geworden, zijn jullie toen gestopt met het kijken naar andere partijen met het oog op overnames?
Ja, uiteindelijk wel. Op eigen kracht boekten we in 2017 onze eerste winst, een bescheiden bedrag van een paar duizend euro. We hebben toen aan het personeel een bonusje uitgekeerd. We herinneren ons nog goed dat er onder het personeel een slimmerik was die opmerkte dat met die bonus de hele winst weer was uitgegeven.
Het valt op dat jullie vanaf het begin af aan behoorlijk planmatig te werk zijn gegaan. Gold dat ook voor jullie idee over het moment van verkoop?
Ja, dat is denk ik wel zo. We hebben ons gaandeweg steeds laten leiden door kwaliteits-targets. En tegelijkertijd was onze perceptie van risico voortdurend aan verandering onderhevig.
Ben: “Wat een kader gaf was dat ik iets ouder ben dan Bart. Daarom hield ik steeds de horizon in de gaten. Ik heb altijd gewerkt om te leven en niet geleefd om te werken. Dat wilde ik hier niet anders doen. Je moet je ook realiseren dat het ‘verkoopklaar’ maken van je bedrijf veel tijd en aandacht vraagt. Dat is toch echt iets anders dan het magazijn opruimen.”
Je moet jezelf niet al te serieus nemen en accepteren dat de wereld ook zonder jou toch echt verder draait.
Wat moet je voor een verkoop in elk geval op orde hebben naar jullie mening?
Vijf dingen. Een nette balans, goede procedures, een smoel naar de buitenwereld, je huisvesting op orde en je eigen vervangbaarheid. Het helpt niet als alles aan één iemand hangt.
Bart: “Je moet jezelf niet al te serieus nemen en accepteren dat de wereld ook zonder jou toch echt verder draait. Veel delegeren is ook goed. Ik heb wel eens gehoord dat een sterke leider zelfs de zwaarste taken over de schutting krijgt en na verloop van tijd begon ik dat zelf ook meer en meer te doen”.
Dat er uiteindelijk zoveel interesse was, hadden we niet verwacht.
Buiten jullie plan om meldde zich opeens een potentiële koper bij jullie. Wat deden jullie toen?
We hebben twee dingen gedaan. Enerzijds zijn we er serieus op in gegaan. Anderzijds bleven we toch ook kijken naar alternatieven. Bij ons werd het bovendien al vrij snel duidelijk dat bij deze partij de strategische fit ontbrak. Nadat zij de due diligence hadden afgerond trokken zij dezelfde conclusie. We hebben zodoende een hoop leergeld betaald maar het heeft ons zeker geholpen bij wat komen ging.
Wat ging er komen?
In overleg met Evert Everaarts van Crown hebben we een breed verkoopproces opgestart. We hebben een informatiememorandum laten maken en er is toen een longlist van potentiële partijen gemaakt. Een intensief proces maar dit betaalt zich later terug in het proces. Dat er uiteindelijk zoveel interesse was, hadden we niet verwacht. Meer dan 16 partijen toonde serieuze interesse. En we hebben met iedereen tenminste één keer gesproken.
Wat laat je van jezelf zien in zo’n proces?
Naarmate je verder komt uiteraard steeds meer. Je moet zonder meer eerlijk zijn maar je hoeft bij de eerste gesprekken niet per se antwoord te geven op alle gestelde vragen. Het heeft echter geen zin om aandachtspunten van je bedrijf achter te houden. Elk bedrijf heeft bepaalde aandachtspunten en die moeten worden besproken vóórdat je één koper exclusiviteit verleent.
Samen uit, samen thuis was echt het leidende gevoel.
Hoe kies je uiteindelijk de koper?
Veel biedingen verschilden niet eens zo veel van elkaar voor wat betreft de waardering. Maar sommige partijen hadden heel duidelijke ideeën over mijn rol, andere hadden dat niet of minder. Waar biedingen op elkaar lijken, wordt het gevoel steeds belangrijker. Pas in de exclusiviteitsfase ga je echt voelen hoe de tegenpartij in de wedstrijd zit. Dan kan je gevoel alsnog omslaan. Er was een partij die steeds duidelijker aan de slag ging met de kaasschaaf tijdens het boekenonderzoek. Die gesprekken hebben we destijds in onderling overleg beëindigd.
Dit was de tweede keer dat we na het boekenonderzoek toch niet tot een deal zijn gekomen. Hebben jullie wel eens overwogen om met het proces te stoppen?
Nee. Afspraken zijn heel belangrijk voor ons, zowel binnen het bedrijf, met andere partijen als onder elkaar. We hebben in 24 jaar met tussenposes intensief met elkaar samengewerkt en het plan was om dit jaar te verkopen. Samen uit, samen thuis was echt het leidende gevoel. Bovendien is het voordeel van een breed proces dat er meerdere geïnteresseerden waren dus we konden ook doorpakken. Met de uiteindelijke koper was er vanaf het begin af aan een zeer goede klik.
Er moet een balans zijn tussen hart en hoofd.
Hoe hebben jullie de due diligence (boekenonderzoek) ervaren?
Het is hard werken en het is ook de fase, zoals een koper opmerkte, waarin je elkaar nog kunt verliezen. Het is dus niet zonder risico, maar als het goed gaat ook heel bevredigend. Belangrijk is ook dat er steeds iemand is die dag en nacht het overzicht bewaart en de informatie, ook in het weekend, verwerkt.
We zijn ook duidelijk geweest in wat er wel en wat er niet beschikbaar was. Onze administratie bijvoorbeeld is behoorlijk complex. Om die als tegenpartij te doorgronden heb je dus hulp nodig. Als tegenpartij moet je dan in het boekenonderzoek niet arrogant zijn en zeggen dat je er zelf wel uit komt. Het organiseren van een gezamenlijke face to face kick-off meeting is dan ook erg belangrijk.
Hadden jullie steeds het gevoel er wel uit te komen – en hebben jullie misschien nog een tip voor andere DGA’s in zo’n proces?
Bart: Jazeker. Er moet een balans zijn tussen hart en hoofd. Als die balans goed is en je voelt een oprechte bereidheid om tot een deal te komen, dan maken de laatste paar euro’s ook niet meer zoveel uit. En mijn advies is om voor de begeleiding van een overname een betrouwbare sparring partner te vinden, die een bredere scoop en ervaring heeft dan je eigen accountant.
Bart en ik hadden afgesproken dat we elke dag zouden gaan lachen. Dat is gelukt!
Uiteindelijk heeft Ben besloten om volledig uit het bedrijf te stappen en is Bart samen met 31 Capital verder gegaan. Hoe bevalt dat?
Ben: Bart en ik kennen elkaar als geen ander en aan het begin van het proces hebben we dan ook duidelijke afspraken met elkaar gemaakt. Wat meespeelde is dat ik een aantal jaren ouder ben dan Bart. Dus waar Bart de keuze heeft gemaakt om nog een ronde door te gaan met 31 Capital, heb ik besloten om volledig uit te stappen. Na een overdrachtsperiode van enkele maanden ben ik heerlijk aan het genieten van mijn vrije tijd. Alhoewel, we hebben fors verbouwd en mijn kluslijst met 130 klussen houdt mij flink bezig. Bart en ik hadden afgesproken dat we elke dag zouden gaan lachen. Dat is gelukt! Wat mij betreft geldt dat net zo goed binnen je bedrijf als bij een overnametraject en het geldt dus ook voor de adviseurs met wie je samenwerkt. Kies een adviseur die goed bij je past.
Bart: “Samen met 31 Capital ben ik een actieve “buy and build” strategie aan het uitvoeren en heb inmiddels al bij meerdere overnametargets als koper aan tafel gezeten. Ontzettend leuk. Daarnaast heb ik iets meer tijd gekregen voor mijn hobby: het restaureren van oldtimers”.